ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΜΟΝΤΕΛΙΣΜΟΣ;

Ο Στατικός μοντελισμός είναι η προσπάθεια ρεαλιστικής  αναπαράστασης ενός πραγματικού και υπαρκτού  αντικειμένου μέσω της δημιουργίας και κατασκευής, με όσο το δυνατόν πιστή και λεπτομερής απόδοσή του υπό κλίμακα.  Μια εντελώς ακίνδυνη ασχολία χωρίς τοξικές – επιβλαβείς ουσίες και συναφή, αφού τα χρώματα πχ είναι ακρυλικά και διαλύονται με νερό.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΜΑΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ;

Η θεματογραφία του στατικού μοντελισμού είναι πλούσια και καλύπτει όλες τις προτιμήσεις τόσο σε υλικά όσο και μοντέλα. Από φιγούρες όλων των εποχών και ετών, πολιτικά και στρατιωτικά θέματα αεροπορικού, ναυτικού και αρματικού ενδιαφέροντος, ξύλινα πλοία, τρένα, διοραματικές παραστάσεις και άλλα.

ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΟ;

Δεν θα το λέγαμε, συγκρινόμενο πάντα με άλλα χόμπι όπως πχ ψάρεμα. Σαφώς και επιβάλλεται να εξοπλιστεί κανείς με τα σωστά υλικά και εργαλεία ώστε να οργανωθεί από την αρχή σωστά. Ο μέσος όρος απόκτησης ενός ΚΑΛΟΥ μοντέλου είναι γύρω στα 45 ευρώ. Μικρό ποσό αν σκεφτεί κανείς ότι ο προτεινόμενος χρόνος εκτέλεσης της κατασκευής είναι περίπου 3 μήνες. Γενικά οι τιμές ξεκινάνε από 5 έως 300 ευρώ.  Το στήσιμο του εργαστηρίου ολοκληρώνεται αξιοπρεπώς με όλα τα σημαντικά και κατάλληλα εργαλεία, αερογραφο, κομπρεσέρ, χρώματα κτλ μόλις με 250 ευρώ.

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΩ;

Ο κυριότερος λόγος είναι η απερίγραπτη αίσθηση της δημιουργίας που αν συνδυαστεί με επιμονή και υπομονή προκύπτουν αποτελέσματα που δεν συγκρίνονται με κανένα χόμπι. Επιπλέον, μέσω αυτής της ενασχόλησης, μαθαίνουμε Ιστορία, αποκτάμε εξειδικευμένες γνώσεις, και απαλλάσσουμε τον εαυτό μας από άλλες ανούσιες και μη προσοδοφόρες ασχολίες, ειδικά για τις νέες ηλικίες όπου το συγκεκριμένο χόμπι μπορεί να αποτελέσει μέσο αποτροπής από δραστηριότητες που οδηγούν σε «άλλα μονοπάτια».

ΕΙΜΑΙ ΚΑΤΑΛΗΛΟΣ; ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ Η ΗΛΙΚΙΑ ΜΟΥ; ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΝΩΡΙΣ ή ΑΡΓΑ;

Όλοι σας είστε κατάλληλοι αρκεί να το δείτε σοβαρά και όχι ως παιχνίδι, διότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ. Η ηλικία δεν παίζει ρόλο. Συνήθως τα παιδιά ξεκινάνε από 6-7 ετών . Οι ενήλικες μπορούν να ξεκινήσουν όποτε θελήσουν. Καταξιωμένοι ενεργοί και συνάμα παγκόσμια φαινόμενα είναι ηλικιών γύρω στα 50 με 65 έτη. Δεν παίζει ρόλο το κοινωνικό  ή το πνευματικό επίπεδο, καθώς θα συναντήσει κανείς μοντελιστές με επαγγέλματα από νευροχειρούργους, καθηγητές, Πανεπιστημιακούς, ελευθέρους επαγγελματίες, ιδιωτικοί υπάλληλοι, στρατιωτικοί, συνταξιούχοι  κτλ. Η γνώση και το μεράκι δεν έχουν επάγγελμα ούτε ηλικία.

ΠΩΣ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΚΑΙ ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ;

Καταρχήν πρέπει να σας αρέσει να ασχοληθείτε και να μπορείτε να διαθέσετε κάποιο ελεύθερο χρόνο την εβδομάδα, 4-5 ώρες αρκούν. Δεύτερον πρέπει να αποφασίσετε με ποια θεματογραφία θέλετε να ασχοληθείτε, σας ελκύει και ενθουσιάζει. Το λέμε αυτό διότι σε κάθε θέμα, ο τρόπος εργασίας και γνώσης είναι διαφορετικός και δύσκολα μπορεί κανείς να είναι καλός σε όλα τα επίπεδα και θέματα. Για να ξεκινήσει κανείς, χρειάζεται πρωτίστως συμβουλές από ΕΜΠΕΙΡΟΥΣ μοντελιστές, με γνώσεις του χώρου ώστε μαζί να δημιουργήσουν τον αποκαλούμενο πάγκο εργασίας σας. Κατόπιν ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του ενδιαφερόμενου, ο έμπειρος συνάδελφος θα τον καθοδηγήσει σωστά, ώστε να εξοπλιστεί σωστά και δόκιμα με τα ΣΩΣΤΑ και ΠΡΕΠΟΝΤΑ εργαλεία και υλικά, χωρίς σπατάλες και αλόγιστες αγορές που στην πορεία καθώς μαθαίνει, αποδεικνύονται άχρηστα και πεταμένα χρήματα. Επομένως με την κατάλληλη καθοδήγηση και εκμάθηση από ειδικούς στο χώρο, μπορείτε και σεις να δημιουργήσετε ακόμα και με την παρθενική σας κατασκευή εντυπωσιακό αποτέλεσμα και γιατί όχι να διεκδικήσετε αξιοπρεπώς μια θέση συμμετοχής σε κάποιο Πανελλήνιο διαγωνισμό.Εμπιστευτείτε ανθρώπους που πραγματικά γνωρίζουν και θέλουν να βοηθήσουν χωρίς συμφέροντα.

( ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΛ.ΚΟΝΤΗΒΕΗ)